Tym razem na zajęciach w „Kuchenkowie” wspólnie wykonywaliśmy sok owocowy.
Zajęcia rozpoczęliśmy od nazywania, opisywania kształtu i smaku owoców.
Zanim przystąpiliśmy do pracy, dzieci zapoznały się z urządzeniem do robienia soku, jego działaniem oraz utrwaliły zasady bezpieczeństwa.
Następnie dzieci pełne uwagi przystąpiły do mycia przygotowanych produktów.
Kolejnym etapem pracy był proces wyciskania owoców. Mali kucharze z wielkim entuzjazmem tworzyli sok.
Nie zapomniałyśmy o dzieciach, które są uczulone na owoce cytrusowe. Dla nich przygotowałyśmy owoce krajowe z których wyczarowały pyszny koktajl.
Największą radość sprawiło wszystkim konsumowanie własnoręcznie przygotowanego soku i koktajlu.
Wszystkim bardzo smakowały przygotowane soki ponieważ były świeże, naturalnie słodkie i nie zawierały żadnych konserwantów. Pychotka.
Serdecznie dziękujemy Radzie Rodziców za sponsorowanie fartuszków i czepków kucharskich.