^Na górę
  
  
  
Get Adobe Flash player

Zajęcia kulinarne - Jogurt truskawkowo-bananowy

20170302 144323

    W miesiącu marcu odbyły się  kolejne z cyklu zajęcia kulinarne. Rozpoczęliśmy je od zapoznania z produktami.

   Tym razem przygotowaliśmy zdrowy jogurt truskawkowo – bananowy. Aby  jednak  sprostać takiemu wyzwaniu  dzieci  zapoznały  się  z  wyglądem,  budową  i  działaniem  miksera.

     W pierwszej kolejności zmiksowaliśmy truskawki i  pokruszyliśmy ciasteczka zbożowe. Następnie mali kucharze samodzielnie pokroili banany, pamiętając o zasadach higieny i bezpieczeństwa. Pod nadzorem nauczyciela dzieci wrzucały do dzbanka owoce wlewały jogurt naturalny i przyglądały się jak maszyna rozdrabnia je na jednolitą masę. Na koniec połączyliśmy jogurt bananowy z musem truskawkowym i udekorowałyśmy posypką czekoladową.

     Wspólnie dzieliliśmy  się wrażeniami smakowymi. To było pyszne.