Od września 2017r. kontynuujemy warsztaty kulinarne
pt. KUCHENKOWO
jako zajęcia dodatkowe organizowane w przedszkolu,
które odbywać się będą w grupie „Misiów” dla dzieci 4- letnich oraz
w grupie „Kangurki”dla dzieci 5 – letnich.
Cykl zajęć zaplanowany jest do realizacji w ciągu całego roku szkolnego 2017/2018.
Zajęcia te urozmaicają ofertę edukacyjną przedszkola, scalając ze sobą treści edukacyjne z różnych obszarów podstawy programowej oraz uwzględniają aktywne metody nauczania i wychowania.
Nadal w trakcie zajęć dzieci będą kształtować swoje praktyczne umiejętności kulinarne oraz poznawać zasady prawidłowego odżywiania się, które będzie niezbędne w dorosłym życiu. Rozwijać i stosować zasady higieny podczas czarowania na zajęciach.
Będą doskonalić umiejętności bezpiecznego posługiwania się sprzętem AGD, który ułatwia pracę w kuchni. Ponad to w czasie zajęć przedszkolaki nabędą umiejętność planowania i organizowania swoich działań, rozwiną swoją kreatywność, sprawność manualną. Będą kształtować umiejętności współpracy w grupie, czerpać radość ze wspólnego przygotowywania posiłków oraz doskonalić umiejętność samodzielnego przygotowywania prostych potraw.
Zajęcia składać się będą z czterech części:
Przedstawienie tematu zajęć, poznanie produktów, objaśnienie sposobu wykonania zadania.
Zabawy połączone z edukacją matematyczną.
Działania dzieci pod nadzorem nauczyciela i przy jego pomocy.
Porządkowanie sali i degustacja przygotowanego dania
Dzieci z grupy „Kangurki”, „Misie” , „Owieczki”, uczestniczyły w pierwszych zajęciach kółka kulinarnego „Kuchenkowo”.
Mali kucharze świetnie sobie poradzili z wykonaniem wafla. Przygotowany deser o smaku czekoladowym, karmelowo- owocowym, wszyscy wspólnie degustowaliśmy podczas wycieczki do lasu . Pychotka
W październiku w „Kuchenkowie” gościły owoce i warzywa. Dzieci w dalszym ciągu uczą się posługiwać nożami. Mali kucharze z grupy Misie kroiły owoce na sałatkę owocową, oraz porównywały wielkość owoców.
Zaś 5- latki podczas zabaw posegregowały przyniesione warzywa i owoce, przeliczyły dane zbiory, używając określeń „mniej”, „więcej”, „tyle samo”, następnie zauważyły ułożony rytm z owoców i warzyw, kontynuowały go.
Po wesołych zabawach dzieci przystąpiły do wykonania soku. Aby jednak sprostać takiemu wyzwaniu dzieci zapoznały się z wyglądem, budową i działaniem sokowirówki. Krojąc warzywa i owoce pamiętali o zachowaniu higieny oraz bezpieczeństwa.
Kolejnym etapem pracy był proces wyciskania soku z produktów. Mali kucharze z wielkim entuzjazmem tworzyli sok. Ale największą radość sprawiło przedszkolakom degustowanie własnoręcznie przygotowanego soku owocowo- warzywnego.
I na koniec wielka prośba - Drodzy Rodzice – od czasu do czasu wpuszczajcie swoje pociechy do kuchni, dawajcie im kulinarne zadania. A trzepaczki , obieraczki, tarki, tępe noże niech nie będą dla nich tylko muzealnymi eksponatami.
Od września 2017r. kontynuujemy warsztaty kulinarne
pt. KUCHENKOWO
jako zajęcia dodatkowe organizowane w przedszkolu,
które odbywać się będą w grupie „Misiów” dla dzieci 4- letnich oraz
w grupie „Kangurki”dla dzieci 5 – letnich.
Cykl zajęć zaplanowany jest do realizacji w ciągu całego roku szkolnego 2017/2018.
Zajęcia te urozmaicają ofertę edukacyjną przedszkola, scalając ze sobą treści edukacyjne z różnych obszarów podstawy programowej oraz uwzględniają aktywne metody nauczania i wychowania.
Nadal w trakcie zajęć dzieci będą kształtować swoje praktyczne umiejętności kulinarne oraz poznawać zasady prawidłowego odżywiania się, które będzie niezbędne w dorosłym życiu. Rozwijać i stosować zasady higieny podczas czarowania na zajęciach.
Będą doskonalić umiejętności bezpiecznego posługiwania się sprzętem AGD, który ułatwia pracę w kuchni. Ponad to w czasie zajęć przedszkolaki nabędą umiejętność planowania i organizowania swoich działań, rozwiną swoją kreatywność, sprawność manualną. Będą kształtować umiejętności współpracy w grupie, czerpać radość ze wspólnego przygotowywania posiłków oraz doskonalić umiejętność samodzielnego przygotowywania prostych potraw.
Zajęcia składać się będą z czterech części:
Przedstawienie tematu zajęć, poznanie produktów, objaśnienie sposobu wykonania zadania.
Zabawy połączone z edukacją matematyczną.
3. Działania dzieci pod nadzorem nauczyciela i przy jego pomocy.
4. Porządkowanie sali i degustacja przygotowanego dania
Zajęcia kulinarne „Kuchenkowo”
Dzieci z grupy „Kangurki”, „Misie” , „Owieczki”, uczestniczyły w pierwszych zajęciach kółka kulinarnego „Kuchenkowo”.
Mali kucharze świetnie sobie poradzili z wykonaniem wafla. Przygotowany deser o smaku czekoladowym, karmelowo- owocowym, wszyscy wspólnie degustowaliśmy podczas wycieczki do lasu . Pychotka
Zajęcia kulinarne „Kuchenkowo”
W październiku w „Kuchenkowie” gościły owoce i warzywa. Dzieci w dalszym ciągu uczą się posługiwać nożami. Mali kucharze z grupy Misie kroiły owoce na sałatkę owocową, oraz porównywały wielkość owoców.
Zaś 5- latki podczas zabaw posegregowały przyniesione warzywa i owoce, przeliczyły dane zbiory, używając określeń „mniej”, „więcej”, „tyle samo”, następnie zauważyły ułożony rytm z owoców i warzyw, kontynuowały go.
Po wesołych zabawach dzieci przystąpiły do wykonania soku. Aby jednak sprostać takiemu wyzwaniu dzieci zapoznały się z wyglądem, budową i działaniem sokowirówki. Krojąc warzywa i owoce pamiętali o zachowaniu higieny oraz bezpieczeństwa.
Kolejnym etapem pracy był proces wyciskania soku z produktów. Mali kucharze z wielkim entuzjazmem tworzyli sok. Ale największą radość sprawiło przedszkolakom degustowanie własnoręcznie przygotowanego soku owocowo- warzywnego.
I na koniec wielka prośba - Drodzy Rodzice – od czasu do czasu wpuszczajcie swoje pociechy do kuchni, dawajcie im kulinarne zadania. A trzepaczki , obieraczki, tarki, tępe noże niech nie będą dla nich tylko muzealnymi eksponatami.