Chcąc skłonić dzieci do jedzenia warzyw postanowiliśmy samodzielnie wykonać sałatkę warzywną. Wszyscy przynieśli wg ustalonej listy potrzebne produkty.
Zanim przystąpiliśmy do pracy wspólnie przeliczyliśmy dane warzywa, określając których warzyw jest więcej, mniej lub równo. Z tym zadaniem 5- latki poradziły sobie wyśmienicie.
Przy tej okazji dzieci także poznały wygląd, zapach, i smak niektórych składników. Po zapoznaniu się z przepisem na sałatkę wspólnie ustaliliśmy kolejność etapów jej wykonania. Dzieci samodzielnie obierały i kroiły warzywa przestrzegając zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem- wszystkie palce były całe, a składniki pięknie pokrojone. Następnie mali kucharze na zmianę mieszali sałatkę tak żeby wszystkie składniki się połączyły. Sałatka była bardzo smaczna. Mogli przekonać się o tym nie tylko jej wykonawcy, ale także rodzice, którzy zostali nią poczęstowani.