^Na górę
  
  
  
Get Adobe Flash player

Zajęcia kulinarne Kuchenkowo        

 20180927 151534

            Kuchenkowo to miejsce, gdzie mali kucharze odkrywają swoje kulinarne zamiłowania.

To cykl zajęć podczas, których  przedszkolaki kształcą umiejętność współpracy w grupie, czerpią radość ze wspólnego przygotowania posiłków, poznają nowe smaki i zasady prawidłowego odżywiania się. Kroją obierają, mieszają  mają z tym mnóstwo zabawy i radości.

 

Kulinarne zabawy wspomagają również rozwój intelektualny dzieci. Rozwijają mowę oraz sprawność manualną.  Dla dzieci nie ma większej uciechy niż możliwość przygotowania dla siebie oraz innych posiłku i zjedzenia go z apetytem.

            Czas spędzany wspólnie z dzieckiem  w kuchni, to tak jakby nauka przez zabawę i doświadczenia. A nauka poprzez zabawę przynosi niesamowite efekty.

Wspólne zajęcia w kuchni stwarzają doskonałą okazję do wspaniale spędzonego czasu i okazania uwagi dziecku nawet wtedy, gdy  chcemy  się zająć codziennymi obowiązkami.   

Dzieci mogą nam pomagać w wielu czynnościach. Warto je tylko do tego zachęcić.

Tym razem w  zajęcia miały słodki charakter.

Mali kucharze zajęli się przygotowaniem  ciasteczek „Szyszek z kajmakiem”.

Na załączonych zdjęciach widać zaangażowanie dzieci i  radość ze wspólnie przygotowywanego przysmaku.

I najważniejsze - degustacja –  mniam palce lizać.

Do wykonania tych smakołyków potrzebne były następujące składniki:

1 puszka kajmaku/masy krówkowej
100-120g ryżu preparowanego
2 łyżki masła 

 1/2 tabliczki białej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Szyszki z kajmakiem

  • 1. Do wysokiego nagrzanego garnka wkładamy masło. Gdy się rozpuści dodajemy czekoladę, kajmak/masę krówkową
  • 2. Nastawiamy mały ogień - to ważne
  • 3. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję, dająca się swobodnie mieszać w garnku wsypujemy preparowany ryż, mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.
  • 4. Gdy ryż będzie całkowicie oblepiony masą, zdejmujemy garnek z ognia i przestudzamy.
  • 5.  Rękoma formujemy kształt szyszek.
  • 6. Odstawiamy do stężenia, gdy ostygną możemy wstawić do lodówki, co przyśpieszy cały proces