^Na górę
  
  
  
Get Adobe Flash player

Zajęcia kulinarne Kuchenkowo        

IMG 20181205 151629

            Następnym wyzwaniem w Kuchenkowie było kiszenie kapusty. Dzieci dowiedziały się, iż kiszona kapusta, oprócz walorów smakowych, jest cennym źródłem wielu witamin.  Miały okazje poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk)

 

Kolejnym krokiem było poznanie etapów kiszenia kapusty oraz poznanie przypraw  do jej zakiszenia. Przedszkolaki w mig przystąpiły do działań. Poszatkowaną kapustę, marchew i przyprawy wymieszały razem w misce i chwilkę odczekały aż kapusta puści sok. Przełożyły ją do słoików (nie zapominając o dokładnym ugnieceniu kapusty ), które po napełnieniu umieściły w kąciku przyrody, gdzie będą obserwowały proces fermentacji. A  za dwa tygodnie spróbujemy jak smakuje ukiszona przez nas kapusta.