^Na górę
  
  
  
Get Adobe Flash player

Promocja zdrowia

MLEKO  I  JEGO  PRZETWORY  W  ŻYWIENIU  DZIECI  W  WIEKU  PRZEDSZKOLNYM

111

Mleko i jego przetwory stanowią bardzo ważną grupę produktów w codziennym żywieniu dzieci i młodzieży. Zawierają one duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia - składnika budulcowego kości i zębów. Zawierają również pełnowartościowe białko oraz witaminy i składniki mineralne. Dla dzieci  zaleca się wypijanie 2-3 szklanek mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem i częściowo serem.

Prawdziwe bogactwo składników.

Bogatym źródłem wapnia jest mleko, napoje mleczne, sery podpuszczkowe, a w mniejszym stopniu sery twarogowe. Mleko cechuje się idealną proporcją wapnia do fosforu, co ułatwia przyswojenie wapnia, a tym samym wzmocnienie kości. Mleko oraz produkty mleczne są również źródłem dobrze przyswajalnego i wartościowego białka, które jest składnikiem budulcowym i regulującym w organizmie. 

Mleko ma liczne wartości odżywcze - w jego skład wchodzą witaminy i minerały, odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W mleku znajdują się: tłuszcz, cukier, białko, magnez, potas, wapń, witaminy z grupy B, witamina A, witamina D, witamina K i witamina E.

 

Wapń - mocne kości, zdrowe zęby, prawidłowa krzepliwość krwi, sprawne mięśnie, odprężone nerwy, zdrowy sen i pogodny nastrój.

Witamina A - niezbędna w procesie widzenia, wzmacnia układ odpornościowy i może zapobiegać rozwojowi nowotworów, poprawia wygląd skóry.

Witaminy z grupy B - prawidłowy wzrost dzieci, równowaga psychiczna, ochrona przed nowotworami.

Witamina D - ważna dla prawidłowego kształtowania się kości u dzieci, może zapobiegać nadciśnieniu, chorobom serca, alergii, anemii oraz cukrzycy.

Witamina K - warunkuje prawidłowe procesy krzepnięcia krwi.

Witamina E - opóźnia proces starzenia, przeciwdziała zakrzepom, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku.

 

Co zamiast mleka?

Część mleka może zostać zastąpiona produktami mlecznymi, do których  należą m.in. mleczne napoje fermentowane (jogurty, maślanki, kefiry, mleko zsiadłe), sery twarogowe, sery podpuszczkowe dojrzewające (żółte i pleśniowe).

Szklankę  mleka  można  zastąpić (pod względem zawartości wapnia):

  • szklanką jogurtu, kefiru,
  • 2 plasterkami sera żółtego,
  • 2 opakowaniami twarożku

Co  z  laktozą?

 Mleko budzi coraz więcej kontrowersji z uwagi na pojawiające się alergie pokarmowe oraz nietolerancję laktozy (cukru mlecznego). Laktoza w procesie fermentacji ulega częściowemu rozkładowi, dlatego też w różnych produktach jej zawartość jest zróżnicowana. Najwięcej jest jej w mleku, natomiast mniej w napojach mlecznych, serach twarogowych. Twarde sery dojrzewające mają niewielkie ilości tego cukru. Dlatego też dzieci z nietolerancją laktozy mogą spożywać fermentowane napoje mleczne.

O wykluczeniu mleka z diety dziecka zawsze powinien decydować lekarz.

1113

Chusta animacyjna

Chusta animacyjna, edukacyjna dla dzieci inaczej zwana Chusta Klanza jest bardzo lubiana przez dzieci , dlatego tak często wykorzystywana podczas zabaw. W czasie zabaw rozwijany jest wszechstronny rozwój dziecka, min. uczy współdziałania w grupie, doskonali spostrzegawczość i refleks, uczy czekania na swoją kolej, ćwiczy poczucie rytmu, rozwija poczucia bezpieczeństwa.

A co najważniejsze dzieci czerpią wiele radości z zabawy.

MY SIĘ ZIMY NIE BOIMY!

KORZYSTAJĄC ZE ŚNIEŻNEJ AURY PRZEDSZKOLAKI WYBRAŁY SIĘ NA ZIMOWE SZALEŃSTWO! ZABAWOM NIE BYŁO KOŃCA: LEPIENIE KUL- BAŁWANA, RZUCANIE SIĘ ŚNIEŻKAMI, ROBIENIE ANIAŁKÓW.

 

Promocja zdrowia

1

                      Niniejszy artykuł ma na celu zwrócenie uwagi Państwa na istniejący problem.

Problem nadwagi, czy otyłości dzieci w wieku przedszkolnym dotyczy około 20% dzieci w wieku przedszkolnym. Zarówno nadwaga, jak i otyłość mają negatywne skutki psychospołeczne. Dzieci otyłe są często dyskryminowane przez rówieśników, a nawet dorosłych.

 

OTYŁOŚĆ - jest to nadmiar masy ciała spowodowany zwiększeniem ilości tkanki tłuszczowej w organizmie.

Otyłości lub nadwadze dzieci w wieku przedszkolnym towarzyszą:

  • zaniżona samoocena
  • brak kontaktu z rówieśnikami
  • wycofanie
  • niechęć do podejmowania działań
  • apatia
  • niechęć ruchowa
  • ucieczka w działania, które nie wymagają wysiłku ruchowego (oglądanie bajek, rysowanie).

 

Otyłość obniża jakość życia.
2

U dzieci otyłych w wieku przedszkolnym stwierdza się również częstsze, niż u ich zdrowych rówieśników występowanie różnorodnych problemów zdrowotnych.

Do typowych należą:

  • zaburzenia układu oddechowego (bezdechy w czasie snu, astma, ograniczona tolerancja wysiłku)
  • powikłania ortopedyczne (płaskostopie, piszczel szpotawa, złamania przedramienia)
  • powikłania endokrynologiczne (cukrzyca jak u dorosłych, przedwczesne dojrzewanie, zmiany torbielowate jajników, niedoczynność jąder)
  • podwyższenie stężenia tłuszczów w surowicy krwi - zwykle dochodzi do podwyższenia tzw. złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów oraz obniżenie tzw. dobrego cholesterolu (HDL)
  • nadciśnienie
  • stłuszczenie wątroby i kamica żółciowa
  • i inne.

Mniej jedzenia, a więcej ruchu to podstawowe cele i sposoby zapobiegania otyłości.


Najczęstsze błędy popełniane w żywieniu 3–6-latków:

  • nadmierna podaż soli i cukru
  • nadmierna podaż soków i słodkich herbatek
  • stosowanie z wygodnictwa mało urozmaiconej diety
  • pośpiech przy jedzeniu
  • zła atmosfera w czasie wspólnych, rodzinnych, posiłków (tzw. jedzenie na kolanie, przed telewizorem)
  • wysokokaloryczne  przekąski  w ciągu dnia (dokarmianie między posiłkami).

Pamiętajmy! Otyłość  jest chorobą, a nie tylko defektem kosmetycznym, należy ją leczyć,
aby nie doszło do dalszych powikłań zdrowotnych.

  • przełamanie barier psychicznych zniechęcających dzieci otyłe do uprawiania ćwiczeń fizycznych
  • wyrabianie nawyku czynnego wypoczynku
  • rozbudzenie zainteresowań różnymi formami ruchu
  • zmiana nawyków żywieniowych (Rodzice, lekarze, nauczyciele)
  • stałe godziny posiłków i nieomijanie posiłków
  • zamiana soków i słodkich napojów na wodę mineralną.

3