Mleko i jego przetwory stanowią bardzo ważną grupę produktów w codziennym żywieniu dzieci i młodzieży. Zawierają one duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia - składnika budulcowego kości i zębów. Zawierają również pełnowartościowe białko oraz witaminy i składniki mineralne. Dla dzieci zaleca się wypijanie 2-3 szklanek mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem i częściowo serem.
Prawdziwe bogactwo składników.
Bogatym źródłem wapnia jest mleko, napoje mleczne, sery podpuszczkowe, a w mniejszym stopniu sery twarogowe. Mleko cechuje się idealną proporcją wapnia do fosforu, co ułatwia przyswojenie wapnia, a tym samym wzmocnienie kości. Mleko oraz produkty mleczne są również źródłem dobrze przyswajalnego i wartościowego białka, które jest składnikiem budulcowym i regulującym w organizmie.
Mleko ma liczne wartości odżywcze - w jego skład wchodzą witaminy i minerały, odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W mleku znajdują się: tłuszcz, cukier, białko, magnez, potas, wapń, witaminy z grupy B, witamina A, witamina D, witamina K i witamina E.
Wapń - mocne kości, zdrowe zęby, prawidłowa krzepliwość krwi, sprawne mięśnie, odprężone nerwy, zdrowy sen i pogodny nastrój.
Witamina A - niezbędna w procesie widzenia, wzmacnia układ odpornościowy i może zapobiegać rozwojowi nowotworów, poprawia wygląd skóry.
Witaminy z grupy B - prawidłowy wzrost dzieci, równowaga psychiczna, ochrona przed nowotworami.
Witamina D - ważna dla prawidłowego kształtowania się kości u dzieci, może zapobiegać nadciśnieniu, chorobom serca, alergii, anemii oraz cukrzycy.
Witamina K - warunkuje prawidłowe procesy krzepnięcia krwi.
Witamina E - opóźnia proces starzenia, przeciwdziała zakrzepom, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku.
Co zamiast mleka?
Część mleka może zostać zastąpiona produktami mlecznymi, do których należą m.in. mleczne napoje fermentowane (jogurty, maślanki, kefiry, mleko zsiadłe), sery twarogowe, sery podpuszczkowe dojrzewające (żółte i pleśniowe).
Szklankę mleka można zastąpić (pod względem zawartości wapnia):
Co z laktozą?
Mleko budzi coraz więcej kontrowersji z uwagi na pojawiające się alergie pokarmowe oraz nietolerancję laktozy (cukru mlecznego). Laktoza w procesie fermentacji ulega częściowemu rozkładowi, dlatego też w różnych produktach jej zawartość jest zróżnicowana. Najwięcej jest jej w mleku, natomiast mniej w napojach mlecznych, serach twarogowych. Twarde sery dojrzewające mają niewielkie ilości tego cukru. Dlatego też dzieci z nietolerancją laktozy mogą spożywać fermentowane napoje mleczne.
O wykluczeniu mleka z diety dziecka zawsze powinien decydować lekarz.
Chusta animacyjna, edukacyjna dla dzieci inaczej zwana Chusta Klanza jest bardzo lubiana przez dzieci , dlatego tak często wykorzystywana podczas zabaw. W czasie zabaw rozwijany jest wszechstronny rozwój dziecka, min. uczy współdziałania w grupie, doskonali spostrzegawczość i refleks, uczy czekania na swoją kolej, ćwiczy poczucie rytmu, rozwija poczucia bezpieczeństwa.
A co najważniejsze dzieci czerpią wiele radości z zabawy.
Niniejszy artykuł ma na celu zwrócenie uwagi Państwa na istniejący problem.
Problem nadwagi, czy otyłości dzieci w wieku przedszkolnym dotyczy około 20% dzieci w wieku przedszkolnym. Zarówno nadwaga, jak i otyłość mają negatywne skutki psychospołeczne. Dzieci otyłe są często dyskryminowane przez rówieśników, a nawet dorosłych.
OTYŁOŚĆ - jest to nadmiar masy ciała spowodowany zwiększeniem ilości tkanki tłuszczowej w organizmie.
Otyłości lub nadwadze dzieci w wieku przedszkolnym towarzyszą:
Otyłość obniża jakość życia.
U dzieci otyłych w wieku przedszkolnym stwierdza się również częstsze, niż u ich zdrowych rówieśników występowanie różnorodnych problemów zdrowotnych.
Do typowych należą:
Mniej jedzenia, a więcej ruchu to podstawowe cele i sposoby zapobiegania otyłości.
Najczęstsze błędy popełniane w żywieniu 3–6-latków:
Pamiętajmy! Otyłość jest chorobą, a nie tylko defektem kosmetycznym, należy ją leczyć,
aby nie doszło do dalszych powikłań zdrowotnych.
Strona 3 z 3